Žena a početí dítěte

V dnešní době se stále více žen dostává do "schizofrenní situace" ohledně početí dítěte. Na jedné straně dělá vyspělá, kapitalistická společnost téměř všechno pro to, aby dětem co nejvíce zkomplikovala život, a aby zabránila jejich početí, a na druhé straně od žen vyžaduje, aby rodily děti. Náš životní styl se zrychluje takovým tempem, že mnozí z nás už nejsou schopni tomuto tempu odolávat a držet krok, včetně dětí. Když k tomu připočteme zvyšující se energetické vibrace Země, které nás spíše vedou do stavu klidu a meditací než výkonu, je více než pravděpodobné, že nové generace nebudou mít "na růžích" ustláno. Asi se ptáte proč?

V první řadě musím zmínit tzv. "emancipaci žen". Ano, chtěly jsme být samostatné, nezávislé, úspěšné, výkonné, prostě super ženy, které zvládnou vše samy, nejlépe bez mužů. Ale ouha, nějak se nám to vymklo kontrole…Vše, co jsme chtěly, a za co jsme v historii bojovaly, máme. Jenže jak jde čas, více si uvědomujeme, že jsme:

  • se vzdálily svému ženství, své kráse a jemnosti
  • se vyčerpaly, vzaly si ženskou sílu
  • vyčerpaly i muže, vzaly jsme jim sílu, a oni se cítí více a více neužiteční; vrhají se do   výkonu, extrémních sportů; o kvalitě spermií nemluvě
  • plození dětí pojaly "jako nutnost" (vždyť se to ode mě očekává, všechny to tak mají - "měla bych - biologické hodiny tikají" apod.)
  • lásku a radost nahradily povinnostmi a úkoly
  • odložily děti chůvám a babičkám…

Bohužel, a zároveň bohudík, jsme to my, ženy, které rodíme a vychováváme nové generace žen i mužů, takže je i v naší moci dát existující nerovnováhu do pořádku. Jak? Jednoduše; vrátit se ke svému ženství, ke své síle a lásce. Jednoduchá věta, že? Skrývá se však za ní mnoho práce, kterou musíme jako ženy udělat. Chceme přece být zdravé, šťastné a zářící bytosti s bezpodmínečnou láskou a světlem, ne? Chceme přece toto pradávné poselství předávat svým mužům i dětem nebo ne? Pravdou totiž je, že pokud je spokojená a šťastná žena, je spokojená a šťastná celá rodina. Žena dělá domov -"udržuje oheň" - hřejivé teplo domova, žena dává lásku, žena vyživuje…a skrze silnou, láskyplnou a vědomou ženu, sílí a zraje muž. Jak se říká "za každým úspěšným a schopným mužem hledej silnou a skvělou ženu"! Myslíte si, že kdyby byly všechny ženy šťastné a spokojené, že by vychovávaly nespokojené, agresivní muže? Jsem si naprosto jistá, že ne!

Vraťme se zpět k početí samotnému. Stále více se setkávám s mladými ženami, které chtějí děti, ale nějak se jim to nedaří. Uvedu zde několik zkušeností z vlastní praxe.

Zásadní překážkou početí bývají hluboké podvědomé obavy, které přinášejí tak velkou úzkost, že žádná duše nedokáže nebo nechce projít tímto zúženým profilem. Často stojí v cestě také nepřiznané obavy z definitivního potvrzení platnosti vztahu s partnerem zpečetěného dítětem nebo z mateřství spojeného s velkou zodpovědností. Občas se setkávám i s nečestnou motivací ženy "připoutat si svého partnera" prostřednictvím dítěte. Nezřídka se stává, že má žena pocit prázdnoty, neví, jak naložit se svým životem, tak si vymyslí, že dítě ji naplní a vyplní život. Také se setkávám s přístupem ženy, která je nespokojená v zaměstnání a rozhodne se to vyřešit "mateřskou dovolenou". Asi chápete, že se dušičkám moc k těmto ženám nechce. 

Na druhou stranu páry, které mají všechno naplánováno až do toho nejmenšího detailu, nemohou počít, i přes veškeré snahy "umělých oplodnění", a nechápou proč… Zdá se, že extrémně pevně zavedené a příliš důkladné plánování života duše přímo odstrašuje. Také příliš urputná touha po dítěti, řekněme až posedlost, nezřídka brání příchodu nového života. "Chci dítě za každou cenu"! "Já tady rozhoduji o běhu osudu"! Chci a chci a chci… Takováto žena zapomíná, že dítě - a tím i život - jsou darem "vyšších sil a plánů." A to opomíjím fakt, že třeba taková žena má za sebou několik potratů, protože se ji to v minulosti "nehodilo", dary odmítla a teď "pláče nad těžkým osudem". Egoismus a touha po kontrole dětem brání v příchodu. Také touha po dítěti, jež je spojena s nějakou podmínkou - "to dítě musí být takové a takové", často vede k bezdětnosti. Z pohledu osudu má zkušenost s dítětem přinést člověku také prožitek nesobecké, všeobjímající lásky. Když jsou již od samého počátku kladeny podmínky, absolvování uvedené zkušenosti nepřipadá v úvahu a matka je připravena o hlubší smysl získání dítěte. Osud se zřejmě nenechá jen tak přilákat na získání postavení nebo jiné spekulativní úmysly.

Prvním krokem při potížích s početím dítěte by mělo být vyjasnění vlastní motivace. Jak si cením dítěte? Co všechno jsem připravena - připraven udělat pro rozšíření rodiny a kolik do toho investuji nebo dokonce obětuji času? Nejdříve je nutné podívat se zpříma pravdě do očí a zodpovědět si otázky: Co je nutno učinit nejdříve, co má přednost - touha po dítěti, vztah k partnerovi, práce, kariéra nebo plánování života? Jakmile si to žena ujasní, může si udělat potřebné závěry a rozhodnutí. Pokud do toho jde s otevřeným srdcem a upřímným záměrem vůči sobě, partnerovi i dítěti, bývá početí úspěšnější. V podstatě bychom měli dozrát do takového stádia, že jsme ochotni přijmout vděčně a s láskou každé dítě i s úkoly, které s sebou přináší.

V druhém kroku se musím jako žena - budoucí matka, podívat na funkčnost, výživu mého těla. Je velmi potřebné zhodnotit svůj postoj, přístup k tělu a případně pře-nastavit staré zvyky tak, aby tělo mohlo přijmout a správně vyživit nejen sebe, ale i nový život. V mnoha případech se jedná i o zdravotní témata, poruchy metabolických procesů, hormonální nerovnováha atd. Je mnoho rad a přístupů jak, ale to nejdůležitější je v každé ženě, její jedinečnosti a vnitřní moudrosti.

A co bych poradila budoucím maminkám ze srdce jako matka dospělých a skvělých synů?

Nebojte se odhalit své srdce, milujte v první řadě samy sebe, dávejte si trpělivou, jemnou a dlouhodobou péči, vyživujte správně své tělo, nepřehánějte to s výkonem i výkonovými sporty a hýčkejte se jako ŽENA. Buďte samy se sebou spokojené takové, jaké jste; tím si přitáhnete do života správného muže i skvělé děti…

A na závěr jedno moudro, které mi pomáhá po mnoho let vracet se k ženství:

"Ženskou energii vyživuje stav dobré pohody, nikoli dobré činnosti". Správná žena nedělá chytrou, ale dělá chytré věci…" 

Hodně štěstí, ženy!                        

Autor: Alena Čermáková - Spoluzakladatelka a ředitelka New Human Academy z.ú.